ONZE MOLKEREI
Sneeuwwitje
Dat moeder en dochter ooit plannen zouden hebben om 400.000 kilo melk te verwerken, hadden ze een kleine dertig jaar geleden nooit kunnen bevroeden. In 1990 streek de familie vanuit de Randstad neer in ’t Bildt. ‘Mijn moeder wilde hier vooral naartoe vanwege de rust en ruimte. Ze schafte een geit aan voor de kinderen, Sneeuwwitje noemden we hem. Ze begon heel idyllisch een geit te melken en daar boter, kaas, karnemelk en yoghurt voor eigen gebruik van te maken.’ Na deze geit volgende al snel nog zo’n vijftig geiten. De kaas werd gemaakt in de schuur, in een aparte kaaskeuken. Haar ouders hebben er hard voor moeten vechten om de kaas aan de man te krijgen, stelt Hartog. ‘We stonden op markten om de kaas te verkopen. Maar de consument spuugde de geitenkaas zo voor de tent uit. Het werd gezien als armeluiseten, als oorlogsvoedsel.’
Naamsbekendheid
Om meer naamsbekendheid te krijgen, maakten de ondernemers de stap naar de horeca. ‘Mijn vader kocht een Michelingids en ging heel brutaal alle chef-koks bij langs met een pot kaas om te proeven. Zo kwam onze kaas bij gerenommeerde restaurants als De Librije en Lauswolt.’ Maar het kaasmaken viel niet met het runnen van een geitenbedrijf te combineren. Toen tijdens de MKZ-crisis de bokjes niet weg konden, gingen de Hartogs terug naar geitenhouder Klaas Sjoerd Meekma uit Deinum. Ooit hadden ze daar ook de geiten gekocht. ‘Hun vader en echtgenoot kwam bij me en zei: ‘Ik wil net zulke geiten als jij.’ Dat was het begin. En daarna kochten ze steeds meer lammeren’, herinnert de geitenhouder zich. Meekma kocht de geiten terug en levert jaarlijks 200.000 kilo melk aan de kaasmakerij van de 1,3 miljoen kilo die zijn duizend geiten jaarlijks produceren.
“Onze liefde voor de geit, passie voor smaak en streek zijn iedere dag de drijfveer om de beste, ambachtelijke Friese geitenkaas te maken en steeds meer mensen te interesseren voor specialiteiten gemaakt van geitenmelk.”